Dátum: 22.11.2015
Vložil: Ivana
Titulok: Kurací perkelt na smotane s haluškami
Recept
Jedlo môjho detstva. Kedykoľvek ho jem, vraciam sa do detstva :-)
Zloženie:
cca 1 kg kuracie stehná (horné, dolné, akékoľvek)
2 PL bravčovej, alebo kačacej masti
2-3 väčšie cibule
1 čl soli
1 PL mletej sladkej papriky
3 ks nové korenie celé
2 bobkové listy
1 sladká smotana
1 čl vegety (domáca je najlepšia)
2 PL hladkej múky
Postup:
Cibuľu nakrájame a dáme restovať na masti (alebo aj oleji - čo už). Pomaličky miešame, aby sa nepripálila, ale zase nie veľmi divoko, nech sa len pekne restuje. Ked nám cibuľa spriehladnie a začne žltnúť, až mierne hnednúť, tak môžeme pridať soľ, stíšime plameň, pridáme papriku a okamžite zamiešame. Mäso pridáme hneď, ako sme zamiešali papriku, lebo, keby sme váhali, paprika môže zhorknúť. Podlejeme vriacou vodou, ale len toľko, aby sme do 3/4 zakryli mäso (naozaj netreba viac). Pridáme bobkový list, nové korenie, vegetu, zakryjeme a necháme pomaličky dusiť a pobublávať tak 40 minút. (Za ten čas si môžete spraviť halušky, alebo cestoviny).
K smotane pridáme trošku vody, múku, dobre vymiešame a pridáme do hrnca. Necháme prejsť varom a odstavíme z plameňa. Hotovo. Podávame až po 10 minutách - nech sa pekne spoja chute.
Keby ste nevedeli, ako na halušky, tak na 750g hrubej múky pridajte 550ml studenej vody a štipku soli. Vypracujte vláčne cesto (NIE, NETREBA VAJÍČKO) a pomocou prípravku na to určeného nahádžte do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na vrch, treba ich vybrať, nechať odkvapkať, šup do misy a pridať trošku oleja, aby sa veľmi nezlepili. NEZAKRÝVAŤ. Prebytočná voda sa musí odpariť. Sem-tam zamiešajte, lebo aj keď ste pridali olej (slnečnicový), tak majú ešte tendenciu sa lepiť.