Dátum: 22.11.2015
Vložil: Gazda
Titulok: Re:Šťava zo zemiakov
Aj šťava zo zemiakov má svoje využitie, ale tu sa jedná skôr o zemiaky, ktoré su vypestované doma
Vďaka svojim účinkom napomáhajú zemiaky najmä pri zvýšenej kyslosti žalúdka, gastritíde, žalúdočných vredoch, žalúdočnej ptóze („spadnutom žalúdku“), žalúdočnej neuróze (podráždení žalúdka) a pri všetkých tráviacich problémoch alebo žalúdočných ťažkostiach všeobecne. Mnohí lekári odporúčajú ako liek surovú zemiakovú šťavu. Je totiž bohatá na zásadité látky a ako taká neutralizuje žalúdočnú kyselinu. Na pomoc prekyslenému žalúdku stačí niekoľko polievkových lyžíc pred jedlom. Naučíme vás, ako si pripraviť rôzne druhy štiav a nápojov z tejto zeleniny.
Zemiaky namiesto diazepamu
Nie, nežartujeme. Zemiaky obsahujú malé množstvo rôznych benzodiazepínov, sedatívnych zložiek, ktoré sa bežne pridávajú do liekov. Jednou z látok, ktoré sa v zemiakoch nachádzajú, je diazepam, účinná látka aj v dobre známom preparáte Valium. Tieto prírodné sedatíva pôsobia aj v žalúdku, ktorý dokážu upokojiť. Zemiaky sú kompletnou potravinou, ktorá poskytuje kvalitné uhľohydráty a bielkoviny. Škrob zo zemiakov je ľahko stráviteľný a nespôsobuje plynatosť. Zemiaky sú dobrým zdrojom vitamínu C. Sú tiež pomerne bohaté na komplex vitamínov B, a to predovšetkým na vitamíny B1 a B6.
Úsmevná história zemiakov v Európe
Keď v roku 1534 pristál v Seville Francisco Pizzaro, mal na svojej lodi zvláštny náklad - hľuzy zemiakov z Peru. Časť španielskych „domorodcov“ zajasala. Zistili, že zemiaky je možné celkom jednoducho dopestovať a že – utíšia hlad. Prvé zemiakové políčka sa tak objavili pravdepodobne v oblasti Biskajského zálivu v severnej časti Španielska. No trvalo takmer 200 rokov, kým ich nedôverčivá časť starého kontinentu začala uznávať a brať na vedomie. S ich pestovaním dochádzalo aj k niekoľkým úsmevným faux pas: Sir Walter Raleigh, ktorý ich na svojich panstvách v Írsku neďaleko Corku pestoval, ich poslal kráľovnej Alžbete I. ako kulinársky dar.
Keďže kráľovskí kuchári vôbec nevedeli, čo sa so zemiakmi robí, zahodili hľuzy a uvarili namiesto nich listy a stonky. Celá kráľovská rodina veľmi vážne ochorela a zemiaky sa stali na storočie zakázanou potravinou. Zvyšok Anglicka ani veľmi neprotestoval. Zemiaky neuznali jednoducho preto, lebo sa o nich nezmieňovala Biblia. Francúzi ich spočiatku odmietali zo strachu, že prenášajú mor a Nemci? Tí s nimi kŕmili len dobytok. Na Slovensko sa zemiaky pravdepodobne dostali až okolo roku 1654 (takže je celkom možné, že ich ochutnal aj Juraj Jánošík). Prvýkrát o nich písal mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednaní o poľnohospodárstve na Spiši (1768). Iná zmienka z roku 1786 hovorí o tom, že zemiaky na sever Slovenska priniesli tamojší rodáci študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby (jeden z týchto študentov/ od neho pochádza aj názov „švábka“) nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. V polovici 18. stor. sa “švábka” začala pokusne pestovať na Liptove. Od tých čias si už bez zemiakov našu stravu nevieme ani predstaviť. Dnes však o nich budeme hovoriť v súvislosti s liečivami a liečením.
Zemiakové nápoje a šťavy
Samozrejme je potrebné zemiaky pred odšťavením očistiť. Ako odšťaviť? Nastrúhajte zemiak na dvakrát preloženú gázu v miske. Nechajte chvíľu postáť a potom šťavu z neho „vyžmýkajte“ cez gázu do misky. Zemiak tiež môžete rozmixovať v mixéri (resp. pomlieť na mäsovom mlynčeku) a šťavu precediť cez sitko.
Zemiaky ako prírodné preháňadlo
Potrebujeme:
• šťavu z 2 väčších surových zemiakov
2 dl vlažnej vody
1 lyžicu ľanového semena
Postup: Zemiakovú šťavu zmiešame s vlažnou vodou, večer okolo 18 hodiny hotovým nápojom zapijeme ľanové semienka. Preháňadlo nepôsobí agresívne a drasticky, ako mnohé syntetické preháňadlá. Ak tento postup opakujeme 10 dní, úspešne sa nám upraví celý tráviaci systém a dlhú dobu nebudeme trpieť zápchami.
Zemiaková polievka pri hnačke
Paradoxne k predošlému návodu - zemiaky hnačku aj zastavujú. Obsahujú totiž draslík a práve túto minerálnu látku organizmus stráca pri hnačkách.
Potrebujeme:
2 zemiaky
1 mrkvu
pol lyžičky jedlých morských rias
morskú soľ
1 lyžicu jemne mletých ovsených vločiek
Postup: Zemiaky nakrájame na kúsky, mrkvu nahrubo nastrúhame a všetko zalejeme asi 3-4 dl vody, pridáme soľ, riasy a všetko varíme domäkka, potom odstavíme, prisypeme vločky a necháme 10 minút odpočívať. Túto polievku jeme počas dňa.
Zemiaková šťava na žalúdočné problémy
Čerstvá zemiaková šťava je vhodným prírodným prostriedkom pri zápale žalúdka a peptickom vrede. Môžeme ju aj použiť na liečbu zápalu čriev a pri hemoroidoch.
Použitie: Po dobu 3 týždňov popíjame 3 x denne 1 dl šťavy zo surových zemiakov.
Zemiaky a prekyslený žalúdok
Zemiaky pôsobia zásadito, preto sú vhodným prostriedkom pri prekyslení organizmu.
Na zásaditý nápoj potrebujeme: 2 dl šťavy zo zemiakov a 1 lyžicu citrónovej šťavy
Postup: Obe prísady zmiešame, hotový nápoj popíjame po dúškoch, najlepšie 2 x denne po dobu 5 dní.
Šťava pre zníženie tlaku
Šťava zo zemiakov je výborným prípravkom na zníženie krvného tlaku, je to hlavne vďaka obsahu draslíka. Odporúčané dávkovanie je 2 × denne 1 dl zemiakové šťavy po dobu 6 týždňov.