Slovenské tradičné gazdovstvo

Diskusná téma: Prírodna lekáreň

Dátum: 22.11.2015

Vložil: Lea

Titulok: Šťava zo zemiakov

Počula som , že sa dá využiť aj šťava zo zemiakov , viete o tom niečo ?

Dátum: 22.11.2015

Vložil: Gazda

Titulok: Re:Šťava zo zemiakov

Aj šťava zo zemiakov má svoje využitie, ale tu sa jedná skôr o zemiaky, ktoré su vypestované doma
Vďaka svojim účinkom napomáhajú zemiaky najmä pri zvýšenej kyslosti žalúdka, gastritíde, žalúdočných vredoch, žalúdočnej ptóze („spadnutom žalúdku“), žalúdočnej neuróze (podráždení žalúdka) a pri všetkých tráviacich problémoch alebo žalúdočných ťažkostiach všeobecne. Mnohí lekári odporúčajú ako liek surovú zemiakovú šťavu. Je totiž bohatá na zásadité látky a ako taká neutralizuje žalúdočnú kyselinu. Na pomoc prekyslenému žalúdku stačí niekoľko polievkových lyžíc pred jedlom. Naučíme vás, ako si pripraviť rôzne druhy štiav a nápojov z tejto zeleniny.

Zemiaky namiesto diazepamu

Nie, nežartujeme. Zemiaky obsahujú malé množstvo rôznych benzodiazepínov, sedatívnych zložiek, ktoré sa bežne pridávajú do liekov. Jednou z látok, ktoré sa v zemiakoch nachádzajú, je diazepam, účinná látka aj v dobre známom preparáte Valium. Tieto prírodné sedatíva pôsobia aj v žalúdku, ktorý dokážu upokojiť. Zemiaky sú kompletnou potravinou, ktorá poskytuje kvalitné uhľohydráty a bielkoviny. Škrob zo zemiakov je ľahko stráviteľný a nespôsobuje plynatosť. Zemiaky sú dobrým zdrojom vitamínu C. Sú tiež pomerne bohaté na komplex vitamínov B, a to predovšetkým na vitamíny B1 a B6.

Úsmevná história zemiakov v Európe

Keď v roku 1534 pristál v Seville Francisco Pizzaro, mal na svojej lodi zvláštny náklad - hľuzy zemiakov z Peru. Časť španielskych „domorodcov“ zajasala. Zistili, že zemiaky je možné celkom jednoducho dopestovať a že – utíšia hlad. Prvé zemiakové políčka sa tak objavili pravdepodobne v oblasti Biskajského zálivu v severnej časti Španielska. No trvalo takmer 200 rokov, kým ich nedôverčivá časť starého kontinentu začala uznávať a brať na vedomie. S ich pestovaním dochádzalo aj k niekoľkým úsmevným faux pas: Sir Walter Raleigh, ktorý ich na svojich panstvách v Írsku neďaleko Corku pestoval, ich poslal kráľovnej Alžbete I. ako kulinársky dar.

Keďže kráľovskí kuchári vôbec nevedeli, čo sa so zemiakmi robí, zahodili hľuzy a uvarili namiesto nich listy a stonky. Celá kráľovská rodina veľmi vážne ochorela a zemiaky sa stali na storočie zakázanou potravinou. Zvyšok Anglicka ani veľmi neprotestoval. Zemiaky neuznali jednoducho preto, lebo sa o nich nezmieňovala Biblia. Francúzi ich spočiatku odmietali zo strachu, že prenášajú mor a Nemci? Tí s nimi kŕmili len dobytok. Na Slovensko sa zemiaky pravdepodobne dostali až okolo roku 1654 (takže je celkom možné, že ich ochutnal aj Juraj Jánošík). Prvýkrát o nich písal mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednaní o poľnohospodárstve na Spiši (1768). Iná zmienka z roku 1786 hovorí o tom, že zemiaky na sever Slovenska priniesli tamojší rodáci študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby (jeden z týchto študentov/ od neho pochádza aj názov „švábka“) nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. V polovici 18. stor. sa “švábka” začala pokusne pestovať na Liptove. Od tých čias si už bez zemiakov našu stravu nevieme ani predstaviť. Dnes však o nich budeme hovoriť v súvislosti s liečivami a liečením.


Zemiakové nápoje a šťavy

Samozrejme je potrebné zemiaky pred odšťavením očistiť. Ako odšťaviť? Nastrúhajte zemiak na dvakrát preloženú gázu v miske. Nechajte chvíľu postáť a potom šťavu z neho „vyžmýkajte“ cez gázu do misky. Zemiak tiež môžete rozmixovať v mixéri (resp. pomlieť na mäsovom mlynčeku) a šťavu precediť cez sitko.


Zemiaky ako prírodné preháňadlo

Potrebujeme:
• šťavu z 2 väčších surových zemiakov
2 dl vlažnej vody
1 lyžicu ľanového semena
Postup: Zemiakovú šťavu zmiešame s vlažnou vodou, večer okolo 18 hodiny hotovým nápojom zapijeme ľanové semienka. Preháňadlo nepôsobí agresívne a drasticky, ako mnohé syntetické preháňadlá. Ak tento postup opakujeme 10 dní, úspešne sa nám upraví celý tráviaci systém a dlhú dobu nebudeme trpieť zápchami.

Zemiaková polievka pri hnačke

Paradoxne k predošlému návodu - zemiaky hnačku aj zastavujú. Obsahujú totiž draslík a práve túto minerálnu látku organizmus stráca pri hnačkách.

Potrebujeme:
2 zemiaky
1 mrkvu
pol lyžičky jedlých morských rias
morskú soľ
1 lyžicu jemne mletých ovsených vločiek

Postup: Zemiaky nakrájame na kúsky, mrkvu nahrubo nastrúhame a všetko zalejeme asi 3-4 dl vody, pridáme soľ, riasy a všetko varíme domäkka, potom odstavíme, prisypeme vločky a necháme 10 minút odpočívať. Túto polievku jeme počas dňa.

Zemiaková šťava na žalúdočné problémy

Čerstvá zemiaková šťava je vhodným prírodným prostriedkom pri zápale žalúdka a peptickom vrede. Môžeme ju aj použiť na liečbu zápalu čriev a pri hemoroidoch.
Použitie: Po dobu 3 týždňov popíjame 3 x denne 1 dl šťavy zo surových zemiakov.

Zemiaky a prekyslený žalúdok

Zemiaky pôsobia zásadito, preto sú vhodným prostriedkom pri prekyslení organizmu.
Na zásaditý nápoj potrebujeme: 2 dl šťavy zo zemiakov a 1 lyžicu citrónovej šťavy
Postup: Obe prísady zmiešame, hotový nápoj popíjame po dúškoch, najlepšie 2 x denne po dobu 5 dní.

Šťava pre zníženie tlaku

Šťava zo zemiakov je výborným prípravkom na zníženie krvného tlaku, je to hlavne vďaka obsahu draslíka. Odporúčané dávkovanie je 2 × denne 1 dl zemiakové šťavy po dobu 6 týždňov.

Dátum: 22.11.2015

Vložil: Veronika

Titulok: Med a škorica

Potrebovala by som radu ako využiť med a škoricu , alebo neake recepty čo sa dá urobiť
dakujem

Dátum: 22.11.2015

Vložil: Gazda

Titulok: Re:Med a škorica

Med je veľmi účinný pre naše zdravie , takže zopár rád od nás
1. Infekcie močových ciest
Zbaviť sa tohto nepríjemného ochorenia je hračka, ak máte na svojej strane med a škoricu.
Rozmiešajte 2 čajové lyžičky škorice a jednu polievkovú lyžicu medu v pohári vlažnej vody. Táto kombinácia pomáha zabiť baktérie obývajúce močový mechúr.
2. Choroby srdca
Zmiešajte polovicu čajovej lyžičky škorice a jednu čajovú lyžičku medu. Zmes konzumujte každé ráno.
Táto kombinácia pomáha predchádzať srdcovým infarktom, znižuje cholesterol a celkovo posilňuje srdce.
3. Bolesti zubov
Aplikujte pastu zo škorice a medu na boľavý zub. Bolesť a infekciu by to malo zmierniť.
Samozrejme, pokazený zub to nevylieči, no aspoň do návštevy lekára vám uľaví od ťažkostí.
4. Akné
Preskočte krémy na predpis od kožného lekára a na akné použite med so škoricou.
Zmixujte spolu rovnaké diely medu a škorice. Zmesou natrite vyrážky pred tým, než si večer ľahnete do postele.
Na druhý deň ráno po zobudení ju umyte.
5. Artritída
Skombinujte 2 čajové lyžičky medu s jednou čajovou lyžičkou škorice a rozmiešajte ich v pohári teplej vody.
Zistilo sa, že pravidelné denné pitie tohto elixíru dokáže mierniť bolesti spôsobené artritídou.
6. Tráviace ťažkosti
Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu medu s 1/2 čajovej lyžičky škorice v pohári vlažnej vody.
Vypite nápoj vždy na prázdny žalúdok.
Pomôže vám s trávením, zníži plynatosť a uľaví od bolesti žalúdka.
7. Nádcha
Ak ste ako ja, potom nádchu tiež nenávidíte viac, ako ktorékoľvek iné bežné ochorenie!
Zmiešajte 1 čajovú lyžičku medu so 1/4 čajovej lyžičky škorice a užívajte 2 krát denne.
Ani sa nenazdáte a budete sa cítiť lepšie.
8. Kožné infekcie
Skombinujte rovnaké množstvo medu a škorice so smotanou, čím vytvoríte krém.
Týmto krémom potom potierajte pokožku. Budete prekvapení, ako rýchlo infekcia ustúpi.

Dátum: 22.11.2015

Vložil: Inga

Titulok: Ako vyrobiť sirup zo smrekových výhonkov

Potrebovala by som radu ako vyrobiť Sirup zo smrekových výhonkov
Ďakujem

Dátum: 22.11.2015

Vložil: Gazda

Titulok: Re:Ako vyrobiť irup zo smrekových výhonkov

Sirup zo smrekových výhonkov
Účinky sirupu sú :
Rozpúšťanie hlienov, čím sa uvoľňujú dýchacie cesty a uľahčujú vykašliavanie,zmierňuje reumu, tíši bolesti končatín a svalov.
Mladé smrekové výhonky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý je veľmi prospešný a potrebný.
Na výrobu sirupu zo smrekových výhonkov potrebujeme :
Mladé smrekové výhonky ( približne do dĺžky 5 cm )
trstinový cukor / obyčajný cukor / med
bio citróny / ale môže byť aj bez citrónov
Postupujeme :
Mladé smrekové výhonky si poriadne umyjeme, necháme na sítku odkvapkať. Veľký 5 litrový pohár naplníme nasledovne- vložíme približne 5 cm vrstvu výhonkov, posypeme cukrom, položíme 2 kolieska citrónu, postup opakujeme, kým nie je pohár plný. Jemne zalačíme.
Pohár uzavreme víčkom a postavíme na okno, kde je slnečné miesto. Necháme postáťminimálne 2-3 týždne, no môžeme i viac. Začne sa tvoriť hustá šťava, ktorú následne cez plátno precedíme, zlejeme do fliaš a uložíme na chladné miesto, do tmavého priestoru,mimo slnečného svetla.
Nami vyrobený sirup užívame ako prevenciu a na liečbu kašľa – 1 lyžica ráno alebo na ochutenie čaju či nápojov. Sirup má veľmi príjemnú chuť a o zamilujú si ho aj deti.
V ľudovom liečiteľstve boli známe liečivé sily mladých vetvičiek, šišiek a živice, ktoré obsahujú terpentínovou silicu. Tá rozpúšťa hlieny, čím uvoľňuje dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie, zmierňuje reumu, tíši bolesti končatín a svalov. Mladé smrekové výhonky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý odvádza z tela toxíny a posilňuje imunitu. Mladé smrekové výhonky zbierame v apríli až máji.
Pri zebre však dbáme aj na to,že strom tu nie je na jedno použitie a mladé výhonky zozbierame z viacerích stromov, tak, aby sme im neublížili a mohli sa k nim vrátiť aj o rok. Veď nám predsa pomáha. Ak by sme jednému stromu ostrihali všetky mladé výhonky, môže vyschnúť.

Newsletter

Prihláste sa k odberu newslettera:

Vyhľadávanie

Kontakt

Herbár

/album/herbar/alchemilka-jpg/
/album/herbar/andelika-lekarska-jpg/
/album/herbar/bedrovnik-lomikamenovy-jpg/
/album/herbar/blyskac-jarny-jpg/
/album/herbar/bolsevnik-jpg/
/album/herbar/cakanka-obecna-jpg/
/album/herbar/cesnak-medvedi-jpg/
/album/herbar/ciernohlavok-obecny-jpg/
/album/herbar/datelina-lucna-jpg/
/album/herbar/fialka-vonava-jpg/
/album/herbar/hluchavka-purpurova-jpg/
/album/herbar/horciak-pieprovy-jpg/
/album/herbar/hulavnikovec-lekarsky-jpg/
/album/herbar/hviezdica-prostredna-jpg/
/album/herbar/chmel-obycajny-jpg/
/album/herbar/chren-dedinsky-jpg/
/album/herbar/kapsicka-pastierska-jpg/
/album/herbar/komonica-lekarska-jpg/
/album/herbar/kostihoj-lekarsky-jpg/
/album/herbar/kotvice-poplavna-jpg/
/album/herbar/kozobrada-lucna-jpg/
/album/herbar/kozonoha-hostcova-jpg/
/album/herbar/krasovlas-bezbylovy-jpg/
/album/herbar/kuklik-mestsky-jpg/
/album/herbar/kyslicka-obycajna-jpg/
/album/herbar/loboda-leskla-jpg/
/album/herbar/lopuch-vacsi-jpg/
/album/herbar/marinka-vonava-jpg/
/album/herbar/mrkva-obycajna-jpg/
/album/herbar/mrlik-dobry-jpg/
Vytvorte si web stránku zdarma! Webnode